Luin useista eri lähteistä Suomen vaarallisimmista ammateista. Lyhyen tutkimukseni päätöksenä voidaan todeta Suomen vaarallisimmaksi ammatiksi Rakennustyöntekijän ammatin. Syinä tähän on putoamiset ja kaatumiset sekä kemikaaleille ja erilaisille pölyille (mm. Asbesti) altistuminen. Rakennustyöntekijät altistuvat uudis- ja saneerausrakentamisessa mm. betoni-, kivi-, tiili-, puu- sekä eristevillapölylle. Ikävintä luettavaa aiheesta olivat ne kirjoitukset, missä työntekijä kommentoi työnantajan kieltäytyneen ostamasta suojaimia!? (Kuva: TTK.fi, Rakennustyön vaaran paikat -diasarja) Laajan skaalan eri töitä kattavan rakennusalan sääntöjen kultainen kirja täyttyy työturvallisuuteen viittaavista direktiiveistä, standardeista, laista, säännöistä ja ohjeistuksista. Pähkinän kuoressa asialla pyritään siihen, että osaisimme huolehtia itsestämme, työntekijöistämme sekä työkohteiden tilojen käyttäjistä. Kun perinpohjainen filosofia on noinkin hyvää tarkoittava, ja ajatuksena on antaa meille lisää vuosia työelämässä ja elämässä ylimalkaan, niin miksi noiden sääntöjen ja ohjeistuksien noudattaminen rakennustyömailla on niin vaikeaa? Onko työturvallisuuteen käytetyn tarvikkeen ja ajan hinta niin kallis, että ollaan valmiita laittamaan oma terveys vaakalaudalle? Esitän muutaman esimerkin elävästä elämästä:
Kanavat on suunniteltu ilman siirtämiseen, ei ihmisen. Ilmastointikanavassa on lisäksi paljon teräviä kulmia ja ne on kiinnitetty rakennuksen rakenteisiin kannattelemaan kanavan itsensä paino. Ei työntekijän. Työntekijöitä, työtä ja tehokkuutta ajatellaan, kun valmistetaan työkaluja erilaisiin työvaiheisiin, myös ilmanvaihtokanavien puhdistamiseen. Laitteiden tarkoitus on tehdä työntekemisestä turvallista ja tehokasta. Ainakin kun laitteet on valmistettu standardien ja direktiivien mukaisesti. 3. Ehdotan ratkaisua!
Ehdotan oman terveyden etusijalle laittamista, oman työn laadun kohottamista. Peräänkuulutan ammattiylpeyttä! Edellisen kuukauden kirjoituksessani peräänkuulutin pölynhallintaa osana yrityksen kehittymisen strategiaa. Nyt ehdotan alalla pätevien sääntöjen ja ohjeiden lukemista oman osaamisen selkänojaksi! Ehdotan myös, että teette noista säännöistä, ohjeista ja oppaista oman yrityksenne kulmakiven ja vetonaulan. VOIN TAATA, että rakennustyötä tilaava asiakas pitää uskottavampana sitä, että suojaat sekä itsesi että työmaasi ja sen ympäristön, kuin sitä että luistat työ- ja ympäristöturvallisuutta parantavissa kustannuksissa. Se joka tästä loppukädessä hyötyy, olet sinä itse! Ja jos kaipaat lisätietoa. SOITA, jutellaan! 😉 Tags: #Pölyaltistuminen #Suomenvaarallisinammatti #Työpaikkatapaturmat #Työturvallisuus #Henkilösuojaimet #Kertakäyttösuojaimet #Pölynhallinta #Rakennusaikainenpölynhallinta #P1-pölynhallinta #Kemikaalialtistuminen #Asbesti #Asbestipurkutyö Tekstin on kirjoittanut Liisa Vanhatalo, Lifa Air Oy:n myyntipäällikkö (2013-2018). Lähteitä: https://yle.fi/uutiset/3-9743936 https://www.hengitysliitto.fi/fi/uutiset/terveysjarjestot-suojaa-koti-ja-keuhkosi-remonttipolyilta http://virtual.vtt.fi/virtual/proj3/polyverkko/kpl_1_4.htm http://virtual.vtt.fi/virtual/proj3/polyverkko/kpl_1_3.htm https://www.is.fi/terveys/art-2000000481431.html http://vintti.yle.fi/ohjelmat.yle.fi/suomiexpress/kerro_oma_tarinasi/tuhansien_tarinoiden_maa/suomen_vaarallisin_ammatti.html http://www.iltalehti.fi/tyoelama/2016101422244090_tb.shtml https://www.stat.fi/til/ttap/index.html https://ttk.fi/tyoturvallisuus_ja_tyosuojelu/toimialakohtaista_tietoa/rakennusala/tyotapaturmat_rakennusalalla http://xn--typaikkakuolemat-nwb.fi/raportti/timanttisahaus-case/ https://ttk.fi/tyoturvallisuus_ja_tyosuojelu/toimialakohtaista_tietoa/rakennusala
4 Comments
Työturvallisuutta ei mielestäni pitäisi mitata rahassa. On tärkeää, että siihen panostetaan ja että riskialttiilla aloilla työskentelevillä ihmisillä on kunnon koulutus asian tiimoilta, esimerkkinä vaikkapa työturvallisuuskorttikurssi käytynä. Puolisoni työskentelee rakennustyöntekijänä, joten siitäkin syystä aihe on lähellä sydäntäni.
Reply
Leave a Reply. |
Categories |